Victoria Camps: Las mujeres en la historia de la filosofía.

Posted By on octubre 4, 2015 in Nuestros Filósofos | 33 comments

Victoria Camps: Las mujeres en la historia de la filosofía.

Victoria Camps: Las mujeres en la historia de la filosofía.

Les paraules “filosofia” i “Victoria Camps” són sinònimes. Poques dones han aportat tant al pensament filosòfic nacional i internacional com aquesta reconeguda catedràtica, que va ocupar també el càrrec de senadora als anys 90. Per la rellevància i actualitat de les seves paraules, és un plaer i un honor que hagi acceptat a compartir-les amb nosaltres:

Es desalentador empezar con una frase tan negativa, pero hay que decir que el papel de las mujeres en la historia de la filosofía ha sido nulo hasta la segunda mitad del siglo XX. Hizo falta atender a las reivindicaciones de las sufragistas, que pedían el derecho al voto para la mujer, para que las mujeres empezaran a recibir la misma educación que los varones y accedieran a todos los ámbitos del conocimiento, incluida la filosofía.

Cuando yo estudié Filosofía y Letras, en los años 60 del siglo pasado, la mayoría de las alumnas éramos mujeres, pero no teníamos ninguna profesora, todos eran hombres. De hecho, yo fui una de las primeras catedráticas de filosofía en España.

Desde que empezó a haber mujeres filósofas, su aportación a la filosofía en general ha sido muy notable. Sólo el hecho de que haya casi tantas mujeres como hombres (la igualdad aún no es completa) haciendo filosofía aporta un referente a las generaciones más jóvenes. Las jóvenes ven modelos a los que seguir en las profesoras o investigadoras que leen o conocen. Además, gracias a mujeres como Simone de Beauvoir o Betty Friedan, se ha desarrollado una filosofía feminista que hoy es una rama importante de la filosofía. Otras filósofas, como Hannah Arendt, están en primera línea del pensamiento filosófico, al lado de filósofos tan reconocidos como Foucault o Habermas.

Por todo ello, pienso que podemos hablar del siglo XX como el siglo que ha sido testigo de la revolución de la mujer. Habría que decir que es “el siglo de las mujeres”. Ello no significa que la igualdad de sexos se haya realizado totalmente. Falta bastante por hacer, sobre todo en el ámbito de la vida privada, para que haya una igualdad real, no haya malos tratos contra la mujer, las mujeres ocupen cargos de responsabilidad y sea posible conciliar la vida laboral y familiar. Pienso que una de las funciones de la filosofía feminista hoy es tratar estos problemas, plantearlos adecuadamente y reclamar que el principio de igualdad sea una realidad y no sólo un principio teórico.

33 Comments

 1. Fiona Anglada 6 octubre, 2015

  Estic totalment d’acord amb el que diu Victoria Camps, les dones no hem tingut un paper molt representatiu en la història en general i en la filosofia tampoc. Mica en mica els drets dels homes i dones es van igualant, però no al 100%. Com es obvi es nota un canvi amb l’aparició del paper de la dona no només en la filosofia, sinó que amb altres temes , ja que pensem en moltes coses totalment diferent. Això es bo perquè permet que hi hagi més d’un punt de vista en els temes tractats i que es poden arribar a complementar uns amb els altres.

  • alba 15 octubre, 2015

   Ens trobem davant d’un clar exemple de l’evolució humana. Victoria Camps, una dona molt important en el món de la filosofia ens explica sobre el feminisme i la filosofia. Ens diu que el paper de les dones en el món de la filosofia ha estat nul fins al segle XX. Considero que el món poc a poc ha anat evolucionant però que encara queda molt per fer perquè la igualtat sigui completa. Tot i això aquí es pot veure clarament com amb l’acceptació de les dones en aquest món, farà en un futur que moltes preguntes filosòfiques puguin tindre molts més punts de vista.
   Espero, que en un futur pròxim la igualtat s’aconsegueixi així com que s’acabin les diferències entre homes i dones.

 2. ines 6 octubre, 2015

  Estic molt d’acord amb els punts que ens exposa Victoria Camps, Sincerament crec que fins a mitjans del segle passat, el paper de la dona en la filosofia era completament nula, i durant les derreres dècades hi han hagut molts canvis socials que han permès la incorporació del gènere femení en moltes activitats.
  Crec que de ara en devant es notara molt la presencia de la dona, ja que tenim diferent forma de pensar, i això provocarà que cada problema filosòfic tingui moltes més respostes, de diferents punts de vista.

 3. PuertoRicoMeLoConfirmó 6 octubre, 2015

  Jo penso que el que diu la aquesta gran filòsofa Victoria Camps es cert i que les dones fins a dia de avui no s’han pogut expressar ni manifestar igual que els homes. Gràcies a la filosofia feminista que Victoria aporta a la societat s’estan començant a veure els drets del sexe femení menys menospreciats. Aquest segle XX ha estat molt més just per les dones del món (Europa) per la seva gran aportació.

  • el daddy yankee de las mates 19 octubre, 2015

   mmmm no és així la cançó, Puerto Rico ME LO REGALÓ

 4. Cbc 6 octubre, 2015

  Aquest text ens parla sobre com la dona s’ha introduit en el món de la filosofia. Abans del segle XX la dona havia sigut inferior, fins aquest segle no es van igualar, les dones amb els homes, però com bé diu en el text, encara queda bastants anys perquè això passi. Avui en dia està bé trobar dones filosofes i veure que les seves hipòtesis són iguals d’importants, com per exemple Hannah Arendt és igual de reconeguda com Foucault o Habermas. En la meva opinió penso que les dones cada vegada anem aconseguint més igualtat en certs espectes i això esta bé ja que tenim els mateixos derets.

 5. 1999 6 octubre, 2015

  Trobo d’una gran valentia el que han fet les dones filòsofes al llarg del temps, des d’Hipàtia d’Alexandria, que va morir defensant les seves idees, a Simone de Beauvoir, que ha lluitat tant per a la igualtat de les dones en relació als homes en tots els camps. Segons la meva opinió, el fet que s’hagi menystingut la dona en el terreny de la filosofia durant tant de temps, ha fet que es perdessin molts punts de vista i moltes teories que haguessin pogut ser perfectament tan vàlides com les que hi ha hagut.

 6. R v/d 6 octubre, 2015

  La opinió de Victoria camps sobre el paper de la dona durant el s.XX és una manera de considerar/ pensar sobre aquests anys passats, on el nostre paper com a dona no ha sigut molt clara, que la majoria de dones en el món acceptaria i afirmaria, però considero que molta gent ho diu i ho pensa però no actuen correctament, potser no se’n donen compte que ho fan d’una mala manera, però així mateix fan veure que la dona té un nivell/ paper menor que l’home. Si mirem molt abans del sXX la dona tenia un paper molt millor que el del sXX i com el d’ara, després durant el temps ha anat empitjorant, jo crec, que l’època on el qual la dona tenia un gran paper tornarà i acabarem tinguent una igualtat, lo més important és que no canvi aquest fet com va fer fa molts anys.

 7. Quim B 6 octubre, 2015

  Considero que tot el que Victòria Camps ha intentat plasmar en aquest text és totalment cert, en la meva opinió l’igualtat de sexes és un dels drets que han estat més difícils d’aconseguir i un dels quals encara ens trobem una dificultat molt important en acceptar-lo en molts llocs i en moltes cultures encara avui en dia. Considero que tant els homes com les dones tenen idees filosòfiques igual de correctes i de bones, és a dir l’única diferència és que tenen punts de vista diferents i diversos, però aquest factor és molt important ja que la diversitat és necessària a tot arreu i més en la filosofia. ja que la monotonia no és bona per a res. M’agradaria també comentar que el paper de les dones en la filosofia ha estat un dels papers més remarcats de la dona la llarg de la història, i això ha estat una prova més de que tots sóm iguals i tots hem de tenir els mateixos drets.

 8. Martí 6 octubre, 2015

  Com be diu el text, desgraciadament la dona no ha tingut dret a filosofar fins fa relativament poc (segona meitat del S. XX). Fins aquell moment molts grups de dones com les sufragistes reclamaven els seus drets, no nomes per la filosofia sinó que també socialment (poder votar, etc.). Desafortunadament aquesta diferència entre dones i homes encara no ha desaparegut, encara hi han casos de maltractaments, dones que no sels permet fer coses pel sol fet de ser dones, dones que són criticades per voler tenir drets…

  Estic totalment d’acord amb la manera de pensar de Victoria Camps i amb la seva filosofia feminista ja que la dona també es humana i ha de tenir els mateixos drets que qualsevol home. Gràcies a aquesta filosofia feminista els pensaments filosofics de les dones ha estat acceptat per la societat i fins i tot posat a l’alçada d’altres filosofs com Foucault o Hebarmas. La acceptació d’aquests pensaments no només permetrà que les dones puguin filosofar sinó que també admetrà molts més punts de vista totalment nous i per tant mes possibilitats per solucionar els problemes filosòfics que la humanitat porta tants anys plantejant.

  Espero que algún dia els drets dels homes i de les dones quedin igualats al 100% i que no siguin menyspreades pel sol fet de ser dones ja que tenen tant potencial com els homes.

 9. Laura García 6 octubre, 2015

  Victoria Camps explica la seva història personal per així posar de relleu el canvi de la dona en el món filosòfic, però també és veritat que ella considera que malgrat s’ha avançat molt, la dona encara avui en dia pateix d’una situació de desigualtat amb respecte als homes. Com Victoria Camps crec que en molts àmbits encara s’ha d’avançar molt per tal de què la dona pugui tenir un paper igual que al dels homes. Dit això, vull destacar que la incorporació de la dona en el món de la filosofia ha tingut una part positiva, ja que s’ha descobert una nova manera de plantejar-se els problemes filosòfics i les seves respostes amb una perspectiva diferent.

 10. * 15 octubre, 2015

  Gràcies a textos com aquest descobrim que les coses evolucionen, que els actes del passat es poden millorar en el futur i que res és per sempre. Com ha dit la senyora Victòria Camps la dona no ha sigut fins el s.XX que ha començat a tenir un paper rellevant en el món de la filosofia i en molts altres àmbits. Ara és l’hora de lluitar contra la desigualtat i ho estem aconseguint. Homes i dones sóm diferents però tenim dret a tenir els mateixos drets. Les dones poden aportar altres pensaments i així permetre una societat més igualitària. Per finalitzar, només m’agradaria dir que junts podem aconseguir-ho i que cada persona és important en aquest canvi perquè encara que ens sembli que no ens perjudiqui, la desigualtat la trobem cada dia en el nostre dia a dia.

 11. Julia R 15 octubre, 2015

  Trist però cert. El paper de la dona, no només en l’àmbit filosòfic, sinó en tots els aspectes generals de la vida, ha quedat molt subordinat respecte al paper masculí fins fa ben poc. L’igualtat de sexes no està equilibrada en absolut (sobretot en països del tercer món, on els drets de la dona no es tenen en consideració), encara queda camí per recórrer però si retrocedim en el temps, podem apreciar un gran avenç. Personalment, si la dona hagués pogut tenir vot en la filosofia al llarg de l’història, s’haurien descobert coses molt diferents o inusuals a les que es saben fins avui dia. És recomfortant saber que filòsofes com Hanna Arendt o Simone de Beauvoir han pogut aportar les seves teories sense retrets i que cada vegada més, la dona s’incorpora en aquest camp en la mateixa línia que l’home. Això només és el principi d’una nova etapa de la filosofia.

 12. Js 15 octubre, 2015

  El tema d’aquest text de Victòria Camps és la importància que ha tingut la dona en la filosofia, que desgraciadament ha sigut poca fins no fa molt de temps. Expressa que no se li donava tantes oportunitats a una dona com les que se li donava a un home, el que és totalment una ideologia maxista. Considero rídicul el fet que això hagi començat a canviar només fa un segle, ja que hauria d’haver sigut sempre així. No hi ha cap raó perquè abans s’escoltés abans a un home que una dona. També crec que la introducció de la dona en la filosofia va crear un gran avenç, ja que no només veiem la filosofia d’un punt de vista masculí, sinó que també femení, el que vol dir que les opinions dels homes i de les dones poden ser molt diferents en alguns aspectes. Avui en dia en diverses ocasions segueix havent-hi desigualtat de sexe, però tot i així cada cop la igualtat és major.

 13. edf 15 octubre, 2015

  Estic totalment d’acord amb el que diu Victoria Camps. Ha costat molt que les dones siguin valorades a la societat i encara ara no s’ha establert aquesta igualtat a tots els països i cultures. El dret a la llibertat d’expressió deixa bastant clar que tots tenim el poder de dir el que pensem siguem del sexe femení o masculí. Permetre la incorporació de les dones a la societat ens a aportat moltes coses ja que podem veure la realitat des de diferents punts de vista però per sobre de tot, considero que es un dret que a hores d’ara no ens hauríem ni de qüestionar la seva existència ja que hauria d’estar totalment integrat i complert per la societat.

 14. Marquisio99 15 octubre, 2015

  Aquest text ens parla sobre com la dona s’ha introduït en el món de la filosofia.
  Respecte a la meva opinió personal, estic molt d’acord amb els punts que ens exposa Victoria Camps, ja que penso que la dona durant la historia i durant la filosofia ha tingut un paper molt pobre. Penso que hi ha hagut un canvi social en els darrers anys ja que la dona i el home han acabat tinguen la mateixa igualtat, cosa que tindria d’haver passat fa molt de temps. Això crec que és molt positiu, ja que ara tenim més d’un punt de vista, ara tenim el punt de vista de la dona, i és molt important, ja que poden tenir opinions totalment oposades. Amb més opinions, podem extreure’n més conclusions.

 15. gilham 15 octubre, 2015

  La dona des del principi de la història humana ha sigut molt poc reconeguda amb tots els aspectse.
  En l’antiguitat una dona no podiar treballar de cap ofici apart d’estar-se a casa i fer les feines. No tenia l’oportunitat de ser escriptora, pianista, cantant, empresaria, mestra, metgessa, i per tan tampoc podia ser filòsofa.
  Cada any que passa l’home i la dona són tractats amb més igualtat, però encara hi ha molta gent que són molt tencats de ment amb aquest tema i amb altres, i no volen avançar com ho fa la societat.
  Cada cop els humans sóm més tolerants amb el que fa referència a l’accaptació de altres persones. Com he dit abans, la dona no la veien com una persona, o si més no, no la tractaven com a tal; un home d’origen Africà també era tractat d’una altre manera. Ara en moltes societats convivim en persones d’altres països i de diferents sexes i tots són tractats amb els mateixos drets.
  Per això, com molt bé diu Victoria Camps, les dones des d’un principi no eren acceptades i no podien filosofar. Gràcies al llarg del temps em aconseguit que això no sigui així. De fet va molt bé que hi haguin pensaments filosòfics tan d’homes com de dones, així podem tenir unes idees més diverses i això ens ajuda a avançar i ha coneixer i a questionar-nos més coses sobre el que ens envolta.

 16. one man 2 blaze 15 octubre, 2015

  Des de el meu punt de vista el que diu la Victoria Camps en el seu text es completament veritat. Durant all llarg de l’historia el paper de la dona en la societat no ha estat rellevant en la societat antiga, i degut al poc pes que tenia la dona en la societat, les seves idees mai van ser valorades. Al llarg dels segles XX i XXI la dona ha anat agafant importància en la societat, no només a nivell filosòfic si no també a nivell social. Gràcies a la incorporació de la dona en la filosofia podrem arribar obtenir punts de vista més diversos entre els diferents temes tractats.

 17. Alba 15 octubre, 2015

  Ens trobem davant d’un clar exemple de l’evolució humana. Victoria Camps, una dona molt important en el món de la filosofia ens explica sobre el feminisme i la filosofia. Ens diu que el paper de les dones en el món de la filosofia ha estat nul fins al segle XX. Considero que el món poc a poc ha anat evolucionant però que encara queda molt per fer perquè la igualtat sigui completa. Tot i això aquí es pot veure clarament com amb l’acceptació de les dones en aquest món, farà en un futur que moltes preguntes filosòfiques puguin tindre molts més punts de vista.
  Espero, que en un futur pròxim la igualtat s’aconsegueixi així com que s’acabin les diferències entre homes i dones.

 18. Marc Roura 15 octubre, 2015

  El text ens explica que la dona al segle XIX no es considerava tant vàlida com els homes i que això ha anat canviant al llarg del temps, fins ara, que la dona es casi igual de vàlida que l’home. Això a la societat ens afavoreix, ja que les dones ens aporten moltes coses en el món filosòfic, ja que al llarg del temps han sortit moltes importants.
  En aquest text la autora diu que està millorant la igualtat entra dones i homes, però també diu que és veritat que encara hi ha una àmplia societat que considera a les dones inferiors als homes. En la meva opinió, jo considero que si la dona tingués la mateixa igualtat en el món social, inclús en algunes coses aniríem millor, ja que tindríem diferents punts de vista respecte la filosofia i també en altres àmbits.

 19. Sócrates 2.0 17 octubre, 2015

  Victoria Camps, és capaç de dir la seva opinió, de ser filòsofa, i fins i tot d’ensenyar filosofia. Avui ens sembla normal això però no fa tant de temps, les dones no podien fer res, ni tan sols expressar els seus pensaments i dubtes sobre l’existència d’un absolut o de la creació del món; les seves opinions no eren escoltades. Per sort, aquests fets han anat canviant amb el temps però encara vivim en una societat bastant masclista. I per aquest motiu hem de seguir lluitant (tant les dones com els homes) per la igualtat de sexe. La societat ha de fer un gran canvi de pensament i nosaltres aportant el nostre granet de sorra podem aconseguir marcar la diferència.

 20. alex morgan 18 octubre, 2015

  La igualtat com molt bé diu és tan sols un concepte que tot just comença a posar-se en pràctica, i serà difícil arribar al moment en que les dones tinguem exactament les mateixes oportunitats, reconeixaments i respecte de la societat com els homes. I realment crec que s’ha d’accelerar el pas d’aquest procès, tot i que ja hi ha entitats i organitzacions que hi treballen dur, juntament amb tots els feministes. El feminisme és un concepte que molta gent confón; ja que no és defineix com l’odi al sexe masculí o alguna altre cosa per l’estil, simplement es refereix a la igualtat de condicions entre els dos sexes.
  La filosofia és un àmbit en el qual les dones són tan aptes com els homes a participar-hi i formar-hi part de la història.

 21. Iridoscyclites 18 octubre, 2015

  Jo crec que el paper de la dona en qualsevol àmbit , ja sigui de pensament, científic o educatiu és clau i té la mateixa o més importància. Dic que més important perquè fins ara la majoria d’opinions i idees s’han donat des del punt de vista masculí, dels interessos i problemes que un home pot tenir. En canvi fins fa menys de 100 anys les dones no podien fins i tot opinar sobre aquest temes. Crec que la raó que societat d’avui en dia sigui com és, tot és gràcies al punt de vista masculí que ha ajudat a equilibrar el sistema. Doncs un com dit això podem arrivar a la conclusió que les dones que un cop van ser les primeres a fer el pas han sigut les pioneres d’aquest canvi i això les converteix amb persones de gran importància.

 22. Joana B 18 octubre, 2015

  Personalment, crec que Victòria Camps té tota la raó amb les idees que ha plasmat en aquest text. La dona sempre ha tingut un paper totalment secundari a la societat fins fa ben poc (segona meitat del segle XX). Tot i així, no a tot arreu hi ha igualtat entre homes i dones. Hi ha paisos i cultures on encara no hi ha igualtat entre aquests(sobretot paisos del tercer món).
  Si les dones haguessin intervingut en l’àmbit filosòfic molt abans, estic seguríssima que haurien descobert grans coses i pensaments que avui dia encara no es coneixen.També hem d’admetre que hi ha filòsofes que han pogut expressar els seus sentiments sense que els hi retreguin res, però en comparació als homes, n’hi han ben poques, i no suficients.
  Espero que al llarg del temps homes i dones tinguin igualtat de condicions en tots els aspectes, ja que tothom té alguna cosa a dir en aquest món i tots ho hem de poder expressar amb la mateixa llibertat.

 23. Òscar 18 octubre, 2015

  És certament, trist que tota l’evolució que ha fet la humanitat respecte el paper de la dona hagi estat únicament en els últims 50 o 60 anys. Afortunadament, estem cada vegada més a prop de la igualtat entre homes i dones. No obstant, encara queda molt per fer, tant a la civiltzació occidental en què vivim com a la resta del món. Està en les nostres mans que aquesta igualtat arribi, no només a nivell de funció social sinó també en l’àmbit domèstic. Amb sort, els nostres néts viuran en un món en què totes les dones tinguin els mateixos drets i obligacions que qualsevol home

 24. Castellomaria dice 18 octubre, 2015

  Afortunadamente, el papel de la mujer va subiendo de posición a medida que el tiempo pasa, aunque también es triste que a estas alturas aún haya hombres ignorantes que piensen que la mujeres son inferiores a su sexo. No es una cuestión de superioridad o inferioridad, es una cuestión de igualdad.
  Generalizando mucho, los hombres tendrán un comportamiento determinado y las mujeres otro. Los hombres tendrán sus virtudes, al igual que las mujeres. Aunque lo que no saben los hombres es que la virtud de la mujer prácticamente, es ser mujer.

 25. akram mohammed 5 noviembre, 2015

  Es muy triste afrontar que durante tantos años el hombre haya discriminado, rechazado,menos valorado… a la mujer cosa que si uno se fija no nos debería extrañar tanto.El hombre se puso por encima de la mujer básicamente porque puede , genéticamente el hombre es mas fuerte cosa que por aquel entonces el mas fuerte estaba por encima.
  Ahora cada vez más la sociedad aprecia el intelecto de una persona cosa en la que los hombres no son genéticamente más preparados y es por eso que en la actualidad hay mucha más igualdad.
  Yo opino que tal y como la sociedad de nuestro mundo está progresando en pocos años toda mujer será igual que todo hombre a lo que derechos ser refiere.

 26. filosofant 9 noviembre, 2015

  Personalment crec que la Victòria Camps té raó ja que al llarg de la història les dones sempre han estat despreciades. El fet que al igual que la Victòria Camps, hi hagin hagut altres dones importants (en aquest cas en l’àmbit filosòfic) com Hannah Arendt,… ens aporta una mica d’esperança ja que podem veure que la societat comença a acceptar a les dones per igual, tot i així, encara queda molt per a fer ja que la dona encara no està valorada igual que l’home (sobretot en el països menys desenvolupats).

 27. Societat 10 noviembre, 2015

  Crec que encara tenim un gran camí per endevant perquè les dones siguin acceptades tal i com els homes ,encara que s’ha de reconèixer que hi ha hagut un gran cambi des de fa uns anys, es molt trist que una dona sigui valorada amb inferioritat, això no te sentit perquè una dona te moltes capacitats que l’home no té i al revés també per això els dos s’han de valorar i fer que els dos s’adjudin i es complementin l’un amb l’altre i d’aquesta manera fer un treball perfecta. No puc evitar sentir ràbia quan un home es sent superior a una dona només perquè creu que té més qualitats físiques ( no tot és el físic imconcretament això pot cambiar ràpidament ). M’atrabeixo a dir que els homes durant aquest temps han fet sentir malament a les dones perquè son ells qui es senten inferiors i necesitaven demostrar d’alguna manera que ells eren superiors ja que no ho podien demostrar de ningúna manera més.

 28. palomita 3 febrero, 2018

  Des de l’inici de l’història, la dona ha tingut un paper molt poc important en la societat, no només en l’ambit filosòfic sino en tots els aspectes de la societat.
  Victòria Camps, un referent en el món de la filosofia, relata que fins fa relativament poc la dona no ha sigut pràcticament valorada. Encara hi ha un llarg camí per recórrer fins a conseguir l’igualtat de sexes, però tot i així, hi ha hagut un gran avenç en comparació als darrers segles. Considero que l’incorporació de la dona en la filosofia, ha tingut un impacte molt positiu, ja que ha donat altres punts de vista diferents als masculins, és a dir, ha fet que hi hagi més varietat.
  Espero que en un futur pròxim aconseguim l’igualtat entre gèneres, creant així un món millor.

 29. mareeesssaaariii #girlpower 4 febrero, 2018

  Avui en dia seguim sense haver aconseguit la igualtat entre homes i dones, és trist pensar que la activitat filosòfica de la dona hagi sigut nul·la fins el segle XX tan sols perquè no els hi estava permès. Les dones i els homes tenen diferents qualitats i ambdós haurien de tenir els mateixos drets i deures. No hauria de valdre la condició física ni la «capacitat» de lideratge que se li atorga al home pel simple fet de ser home. Si des d’un principi s’hagués valorat a la dona com s’hauria, probablement la societat seria millor, perquè tan les dones com els homes s’han de completar entre ells, i la opinió d’un no hauria de valdre res sense la de l’altre.

 30. maresitadinamita 4 febrero, 2018

  Penso que el segle XX ha marcat clarament un abans i un després en l’igualtat de sexe així com l’introducció de la dona a la filosofia. Com ha dit Victoria Camps els canvis que ha aportat la dona en aquest àmbit han estat tan importants que ha provocat un pas gegant pel que fa a l’igualtat de gènere, encara que avui en dia la diferència de gènere segueix present. Opino que el que intenta també en aquest text és incitar a les noves generacions de dones a que segueixin intentant-ho, que encara queda molt per fer i que és possible. El gènere no ha de condicionar els drets de ningú. Tots som humans amb les nostres qualitats i els nostres defectes que és el que realment defineix qui som, en cap cas ho defineix el nostre sexe. Estic molt d’acord amb la reflexió de Victoria Camps i confio en que l’igualtat augmenti com ha fet fins ara i de la qual cosa estic molt orgullosa.

 31. Suri 4 febrero, 2018

  Del comentari fet per la Dra. Camps es despren que la realitat de la situació de la dona està en constant evolució. Desde uns inicis molt precaris tant a la universitat com als demés àmbits profesionals, fins a l’intent permanent d’arribar a una igualtat completa envers l’home.
  El procés és complex i difícil, ja que la pròpia societat sovint no facilita aquesta igualtat desitjada. Calen reformes legals per imposar aquesta equiperació, però, fins que la societat no estigui conscienciada no podrem afirmar que aquesta equiperació sigui real i afectiva.

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *