Juan Carlos Ortega: Filosofía ¿antigua?

Posted By on septiembre 27, 2015 in Nuestros Filósofos | 21 comments

Juan Carlos Ortega: Filosofía ¿antigua?

Juan Carlos Ortega: Filosofía ¿antigua?

Foto: Toni Ferragut

Hi ha gent que quan parla et deixa amb la boca oberta. És el cas de Juan Carlos Ortega, un compendi d’intel·ligència i humor fascinant, una mena de geni polifacètic que, a més de tot, de seguida va dir “Sí, vull escriure alguna cosa pel vostre web”. Gràcies Ortega.

Mia Men

Aunque cueste creerlo, la filosofía antigua es anterior a la época de vuestros padres. De hecho, es incluso más antigua que vuestros bisabuelos. En el mundo sucedieron cosas antes de la invención del iphone, y lo cierto es que algunas de ellas fueron francamente interesantes.

Unos quinientos años antes de Cristo, en las costas de la actual Turquía, vivieron tres individuos bastante inteligentes: Tales, Anaximandro y Anaxímenes. Empezaron a especular acerca del funcionamiento del universo y les dio por pensar en cuál podría ser su constituyente último. Dicho de un modo sencillo, quisieron saber de qué narices estaba hecha la realidad. En el mundo veían muchas cosas: árboles, pájaros, agua, personas, frutos secos, pechos de amigas, estrellas, viento, murciélagos, naranjas; una colección de materiales que no parecían tener nada que ver unos con otros. Sin embargo, tenían una intuición radical. Algo les hacía creer que todas esas cosas debían de estar hechas de los mismos elementos, que a pesar de la aparente diversidad de todo, algo común debían tener. El filósofo Tales creyó que ese algo común era el agua. Todo, consideraba, estaba formado en última instancia por ese elemento líquido, capaz de adquirir características diversas. Anaxímenes dijo que era el aire y Anaximandro estuvo algo más confuso al afirmar que lo que constituía la realidad era “lo indeterminado”. Sea como sea, fueron tres tipos listos que, andando el tiempo, demostraron tener razón, porque aunque la respuesta correcta no sea ni el agua, ni el aire ni lo indeterminado, sentaron las bases para analizar el mundo con espíritu científico. Y es que, como sin duda habréis adivinado, esos primeros filósofos estaban más cerca de los actuales científicos que de los modernos filósofos. La filosofía antigua fue, pues, una ciencia recién nacida. Después todo se complicó y al ser humano le dio por reflexionar sobre el bien, el mal, la moral y la bondad divina, pero al principio estuvo la ciencia. Por eso, cuando escuchéis eso de “filosofía antigua”, no creáis que se trata de algo pasado de moda. En realidad, aquellos pensadores de hace dos mil quinientos años estuvieron muy cerca de nuestros aceleradores de partículas. Fueron más modernos que los filósofos actuales, porque en realidad sentaron las bases para que, siglos después, unos americanos en un garaje inventaran vuestro iphone.

Què en penseu?

21 Comments

 1. flam 4 octubre, 2015

  Com bé diu Juan Carlos Ortega, la filosofia antiga està més a prop del convecpte que ara entem per ciència.
  En aquest temps les qüestions que portaven als filòsofs a buscar explicacions eren respecte perquè passen les coses més que perquè són d’una manera i no d’una altra. És a dir, que sembla que ara es busqui trobar resposta a alguna cosa que realment no té resposta, conscientment.
  Antigament, filosofaven per entendre millor la vida que els envoltava.

  • Psych 6 octubre, 2015

   És un apunt interessant. Reflexionar sobre la consideració d’allò que va néixer fa segles, com a antic o no, pot ser un llarg tema de conversa. De fet, pot ser un debat absurd, hem de considerar abans, que vol dir antic per a nosaltres. Com bé diu el sr. Ortega, si parlem d’antic pel que fa al resultat del pensament filosòfic, els tres pensadors Turcs, bé estaven poc lluny dels científics actuals. Amb importants matisos, però (considero personalment). Pel que fa a l’època en la que visqueren, podrem afirmar-ne, rotundament l’antiguitat d’aquests autors. Personalment, el que realment trobo interessant i extraordinari d’aquests apunts i articles, és que en permeten descobrir que fa molt de temps hi havia persones que opinaren coses i estudiaren coses que encara no s’han determinat o bé, s’ha demostrat que anaven per el seu pensament anava per un bon camí.

 2. Carme la Cuinera. 6 octubre, 2015

  Els filòsofs antics, segons l’autor del text, són els que varen establir les bases per tal que, els investigadors, científics i pensadors actuals puguin desenvolupar aquestes teories i anar més enllà, del que els nostres amics de l’antiguitat no varen poder realitzar per falta d’eines per investigar. Encara que tots els filòsofs intenten respondre a preguntes existencials, com per exemple, d’on venim? Aquests es van centrar en nosaltres, en la nostre constitució, de què estàvem fets i per això van buscar diferents elements per demostrar-ho, el que anomenem arjé. Ara aquestes preguntes ja estan més clares, ja que gràcies als atomistes, sabem l’element constituent de totes les coses, però varen ser ells els iniciadors d’aquesta revolució tant científica com filosòfica

 3. Me! 6 octubre, 2015

  És totalment cert, tal com diu Juan Carlos Ortega, que els filòsofs antics es van plantejar preguntes sobre la constitució de l’Univers que han influit de manera significativa en la societat actual. És possible que estiguéssin equivocats en alguns aspectes, com és per exemple els elements constituents de totes les coses, però van desenvolupar les bases del que actualment coneixem com a ciència.
  Per això, hem d’agraïr el treball d’aquests grans antics filòsofs com Tales, Anaximandre i Anaxímenes que tot i que poden semblar passats de moda, tenen més rellevància en la nostra societat del que ens pensem.

 4. Pepe Botella 6 octubre, 2015

  Penso que la filosofia antiga es una filosofia que avarca una gran varietat de tesis i argumentacions, i que el seu objectiu principal es trobar el fonament de les coses
  A través d’un llenguatge crítico y reflexivo

 5. Flam d'ou! 6 octubre, 2015

  Curiós… Coses d’abans de l’iphone? Bé, suposo que no parla d’abans d’Internet almenys…
  (No sé què opinar sobre fets històrics. Són fets i punt).

  Tot i així, el fet de buscar la matèria de les coses no ha de ser científic per força. De fet, i amb paraules de Nostra Senyora Lluïsa «la filosofia i la ciència van de la mà». Però a qui hem d’enganyar, la ciència s’ha menjat una mica alguns aspectes de la filosofia. Per cert, la primera pregunta de la filosofia encara no està del tot resolta… Espero que sigui per lentitud eficient… Tenim sort que hi ha preguntes que la ciència és incapaç de contestar, sinó els filòsofs estarien a l’atur, i veient com està el panorama, ja només faltaria això…

 6. Jo 6 octubre, 2015

  Com explica Juan Carlos Ortega, els tres filòsofs, van està molt més a prop dels científics actuals que dels filòsofs d’ara -encara que estiguessin a l’antiguitat- ja que buscaven el perquè de les coses. Van començar a partir de que estava formada per mateixos elements o similars.
  En aquella època la filosofia s’utilitzava per ser capaços d’entendre millor el món on vivien.

 7. gemma 6 octubre, 2015

  En la meva opinió, sense les preguntes que es feien els filòsofs antics no hauríem pogut arribar a aquest punt de desenvolupament de la societat. A vegades les preguntes més senzilles són les que et fan arribar a una gran reflexió i et fan adonar que has arribat aquest punt, partint d’una cosa molt simple. No es tracta de pensar en coses mai plantejades sinó que simplement analitzant els elements més simples pots trobar la solució a un gran problema. Amb això vull dir que les preguntes més simples se les plantejaven els filòsofs antics perquè encara no coneixien res més i gràcies això, avui dia podem satisfer totes les nostres necessitats, les primàries i les secundàries.

 8. A 6 octubre, 2015

  Bé, jo llegint aquest text de Juan Carlos Ortega, m’he començat a plantejar si les coses surten del no-res. No crec no? Hi ha d’haver quelcom perquè neixi una cosa no? Sense una llavor no creix una planta, sense tots els ingredients no es fa una coca. Però si tot neix d’alguna substància primària, quina és aquesta? Existirà una substància primària i única per a tot?
  Jo he arribat a la conclusió que per a mi, el meu Arché està compost per tots els elements de la taula periòdica (potser és perquè com diu la Mia, sóc de ciències); però jo crec que tot està format per una combinació i recombinació d’elements de la taula periòdica.

 9. anao 6 octubre, 2015

  Estic segur que més d’un cop, a partir d’una certa edat tothom s’ha preguntat quin és el nostre origen. I com ha deixat clara la història, no ens ho preguntem només nosaltres ara perquè tinguem un Iphone, si no perquè és natural qüestionar-nos d’on venim. Des de la filosofia antiga, època situada abans de Crist, personatges com Tales, Anaximandre o Anaxímenes ja miraven de donar una resposta a aquesta incertesa que encara preocupa avui en dia. Perquè nosaltres sóm part de la realitat, però de què està feta aquesta realitat? què tenen en comú totes aquests elements? encara ara no tothom pensa igual. Segons la meva opinió el més important és ser crítics i tenir les teves argumentacions, segur que quan Tales deia que totes les coses estaven formades per aigua tenia els seus motius per pensar així i sabia justificar-ho. Encara que s’ha demostrat que la seva teoria era errònia, en aquell moment era vàlida. Aquests pensaments tal i com ha dit el senyor Juan Carlos Ortega van ser la base del nostre pensament i de tot el que hem estat capaços d’inventar.

 10. Chachacha 7 octubre, 2015

  Qui sap si, sense les preguntes que uns savis es van formular fa centenars d’anys, avui en dia tindriem tots els avenços tecnològics i científics que disposem?
  Com bé ha dit l’autor, la ciència va començar amb aquests homes diguent que l’aigua o l’aire són el principi contitituient de totes les coses, la veritat és que és difícil de pensar que gràcies aquestes barbaritats dites, avui dia disposo del meu Iphone!

 11. psyché 7 octubre, 2015

  Durant molt segles, filosofia i ciència eren dues activitats que mantenien una relació molt estreta. Les dues són sabers racionals i sistemàtics que pretenen trobar veritats universals sobre el món i comparteixen el mateix objecte d’estudi, plantejant-se preguntes semblants com quin és l’origen de l’univers o què és l’ésser humà.

  No va ser fins al segle XVI amb el naixement de la ciència moderna i la Revolució científica que filosofia i ciència es divorcien i es comencen a especialitzar.

  Per això diem que els primers filòsofs Tales, Anaximandre i Anaxímoron també van ser els primers científics que intentaven trobar l’arkhé o el principi constitutiu de totes les coses immutables i formen part del pas del mite al logos, buscant les causes dels fenòmens en la natura mateixa i intentant explicar de manera racional la realitat.

 12. Pepa Pig 7 octubre, 2015

  Com bé diu Juan Carlos Ortega, els filòsofs de la filosofia antiga s’acostaven molt als científics d’avui en dia.
  Hi ha algú que mai s’ha preguntat d’on provenen les coses? Si es la combinació d’altres coses o tot té al fi i al cap la mateixa composició, però ha adoptat diferents formes? Alguns filòsofs com Tales, Anaximenes o Anximandre ja van intentar respondre a aquesta pregunta però ja s’ha demostrat que no és com cap d’ells diu.

 13. Conchita 7 octubre, 2015

  En realitat resulta increïble imaginar-se que fa molts anys enrere un parell o tres de persones molt curioses, van plantejar-se si existia un principi comú o present en totes les coses. Per mi això es fascinant, no perquè indirectament hagin permès la invenció de l’iphone ( jo personalment no en sóc propietària de cap, així que m’és indiferent) o perquè hagin set els primers científics, sinó perquè proven que mitjançant l’observació i no gaire més, els humans tenim la capacitat de fer teories. La capacitat de reflexionar, d’utilitzar la raó i d’ imaginar possibles respostes als dubtes sobre la realitat .Sense recursos tecnològics ni internet ni iphones, som capaços d’arribar a conclusions que no s’allunyen gaire de la veritat. Ara bé , també ens hauríem de plantejar que és realment la veritat, però això és un altre tema.
  Hi ha milers de coses que veiem , percebem , vivim i fem en la nostra quotidianitat que no posem en dubte en cap moment, no ens preguntem el perquè o el com de tot allò que ens sembla normal i potser l’iphone ha contribuït a que la nostre curiositat estigui actualment en perill d’extinció. La intel•ligència humana, segons la meva opinió, es precisament la capacitat de reflexionar, la capacitat de pensar amb més profunditat . La curiositat permet entendre que darrera de absolutament tot podem extreure informacions molt més profundes i també molt més enriquidores ,tan sols es necessari observar el nostre món, posar-lo en qüestió i ,a partir d’aquest moment, de la filosofia poden sortir tant la ciència com preguntes existencials o socials.

 14. Feliz 7 octubre, 2015

  La reflexión de Juan Carlos Ortega sobre la filosofía antigua me ha parecido muy interesante y a la vez me ha hecho pensar que en la antigüedad habían muchos genios que se planteaban preguntas tales como la composición de la Tierra, la estructura de los elementos… Supieron analizar las cosas que les rodeaban a partir del criterio científico. En definitiva, hay una gran diferencia entre los filósofos antiguos y los de estos tiempos y es que, actualmente se centran en resolver preguntas sobre porque pasan y no porque son de esa manera. En esa cuestión los de tiempos añejos iban mejor encaminados hacia resolver enigmas universales sobre «el todo» que los coetáneos a los tiempos actuales hablando de «la nada».

 15. SoyUnBicho 7 octubre, 2015

  Trobo fascinant que a partir d’observar el que els envoltava, de pensar i fer les seves teories, tres persones 500 anys aC descobrissin quelcom tan important com és les bases de tot el que coneixem.
  És sorprenent que gràcies a persones que van viure en el nostre mateix planeta però milers d’anys enrere puguem tenir a les mans el que tenim avui en dia. És maravellós pensar que els éssers humans ens ajudem uns als altres sense saber-ho, és a dir, tot el que descobrim té un descobriment previ, simplement el millorem.

 16. Tristan 8 octubre, 2015

  A partir del moment en què un es comença a questionar coses sobre si mateix, la vida o el que l’envolta, ja parlem del concepte de filosofia, amant del saber.
  És evident que la ciència necessita un motor, una pregunta que ens faci trencar el cap per saber la resposta, a on hem d’observar i opinar de manera racional. És aquí on veurem que les coses estan lliades unes amb les altres. Hi ha molts fets que es repeteixen, i per tant hem de trobar un patró matemàtic a seguir. Trobem comportaments idèntics entre els èssers, d’aquesta manera identifiquem l’essència de les coses.
  A l’edat antiga no hi havia cap diferència entre la filosofia i la ciència, qui era filòsaf també era físic i/o matemàtic.
  Com bé ha dit Juan Carlos Ortega, els primers filòsafs es questionen quin és l’arché, el principi constitutiu de totes les coses. El fet d’intentar trobar una resposta racional mitjançant deduccions i oservacions ja va ser un gran pas i un punt d’influència entre els pensadors posteriors.

 17. Aitor Mentas 8 octubre, 2015

  Jo crec que actualment la ciència i la filosofia són aspectes diferents, encara que van començar junts, s’han anat separant. En el cas de la filosofia, s’ha quedat més enrere, mentres que la ciència ha avançat, i continua avançant el doble de ràpid.

 18. EAST 8 octubre, 2015

  Segons el meu punt de visita considero que gràcies els fiòsofs antics hem pogut avançar tant en aquesta societat. Tots tenim la necessitat de saber d’on venim, què hi fem aquí, quin és l’origen de tot i preguntes tant sencilles com aquestes són les que et fan reflexionar i no trobar mai la resposta definitiva. Per tant crec que queda molt de temps per endavant per trobar una resposta segura i potser no la trobem mai. Tot i així gràcies a tots aquestes pensadors hem pogut crear gairebé tot el que existeix en la actualitat.

 19. lolita 20 febrero, 2016

  2. Ens trobem davant un fragment que es basa bàsicament en la interpretació. És necessari que interpretem tot allò que veiem i fem per tal de no repetir-ho en el cas que sigui dolent. Estem en una societat que té l’objectiu d’avançar, i per aconseguir-ho, cal corregir els erros comesos anteriorment. Cal contextualitzar-nos en tot moment per tal d’esbrinar d’on ve i perquè el que estic vivint evitant un impacte emocional. Com a conclusió, doncs, cal analitzar cada situació per tal d’actuar correctament.
  3. Aquest fragment va un mica enllaçat amb l’anterior, ja que es orna a fer referència a la interpretació de fets. És cert que actualment, l’èxit es caracteritza més per la quantitat que no pas per la qualitat, es valora més el nombre que no pas l’esforç. Ens manca una interpretació reflexionada de la realitat que ens envolta, ja sigui una imatge, un missatges o un fet, cap reflexionar-ho acuradament.

 20. Bad Bunny 4 febrero, 2018

  Sinceramente, no me imaginaba que este texto me iba a interesar, sin embargo, tras leerlo, me he dado cuenta que me identifico bastante con Tales, Anaximandro y Anaxímenes. Yo también soy tan curiosa como ellos y me pregunto hasta las más simples preguntas por tal de conocer más a mi entorno. Estoy muy de acuerdo con Juan Carlos Ortega sobre que los filósofos de hace tantos años atrás, son la razón por la cual el futuro está donde está hoy en día. Gracias Juan Carlos por tal realización.

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *