Fernando Savater: Breve reflexión

Posted By on octubre 12, 2015 in Nuestros Filósofos | 25 comments

Fernando Savater: Breve reflexión

Fernando Savater: Breve reflexión

Si preguntem a qualsevol estudiant quin filòsof actual coneix, el més probable és que la majoria respongui Fernando Savater. Savater és, per damunt de tot, un magnífic filòsof que ha fet pensar i reflexionar a nombroses generacions. No deixeu de llegir els seus textos si us plau. Gràcies, Fernando Savater, per regalar-nos aquesta reflexió:

La filosofía nace en el mismo lugar y al mismo tiempo que la democracia. Significa la libertad de pensamiento, como la otra supone la libertad política. Aprender de la tradición filosófica ayuda a reforzar nuestra ciudadanía.

25 Comments

 1. Quique Sambola 16 octubre, 2015

  Jo estic d’acord en què l’ésser humà tingui una llibertat d’expressió i una llibertat de pensament, però a vegades l’excés de llibertat és dolent, perquè la majoria de les persones la tenen però no al 100%, per exemple els nens petits no poden fer sempre el que volen per tenir una bon futur hi ha de haver-hi una persona que els guiï per un bon camí, en aquest cas els pares.

  Sempre hi ha una cosa has de fer, per obligació, com les lleis, per això jo crec que la llibertat és molt bona però no en excés.

 2. Marcos Díaz 18 octubre, 2015

  El fet de que la majoria d’estudiants responguem “Fernando Savater” quan ens pregunten quin filòsof coneixem és un fet que vam poder comprovar a principis d’aquest any.
  I a que es deu això? Doncs podria ser perquè és un dels filòsofs amb més renom actualment, un renom guanyat a pols per la seva forma d’interpretar la vida i els problemes més actuals. Savater creu que la educació és un dels pilars base i ho deixa entreveure amb numeroses frases com “la educación és la única posibilidad de una revolución sin sangre, no violenta y en profundidad de nuestra cultura y nuestros valores”.
  A més, com els altres filòsofs, Savater és un gran amant del raonament a base de pensar per tal de poder aportar, i així mateix ho diu en les frases “Piense usted lo que quiera, pero piénselo” o “Idiota, del griego idiotés, utilizado para referirse a quién no se metía en política, preocupado tan sólo en lo suyo, incapaz de ofrecer nada a los demás.

 3. Comentando 18 octubre, 2015

  Estic molt d’acord amb Fernando Savater quan diu que la democràcia i la filosofia neixen a la vegada ja que podem veure clarament que van lligades una de l’altre. Les dos signifiquen espressar-se, és a dir, donar la teva opinió raonada sabent-la defensar i també escoltar altres opinions les quals poden fer que el teu punt de vista canviï o no però sempre respectant-les encara que tu no hi estiguis d’acord.
  Opino que tothom té dret a dir el que pensa sense ser jutjat i que la llibertat d’expressió no hauria de faltar mai.

 4. filosofeando 18 octubre, 2015

  Estic molt d’acord amb la reflexió que fa el filòsof Fernando Savater sobre la llibertat de pensament lligada a la llibertat política. Opino que tothom ha de tenir dret a la llibertat d’expressió així com la llibertat de pensament sense ser jutjat. Estic d’acord en la manera com Savater relaciona la filosofia i la democràcia ja que els dos conceptes neixen fruit de les teves expressions i els teus pensaments. A més a més de tenir l’oportunitat d’expressar les teves idees has de respectar les altres i no rebutjar-les només pel fet que tu no pensis el mateix. Penso que avui en dia s’hauria d’aprendre molt més de la tradició filosòfica per així promoure més la llibertat d’expressió.

 5. Pau Gómez 18 octubre, 2015

  És ben cert que la filosofia neix amb la llibertat de pensament, però sobretot neix amb la llibertat de expressió. Ja que la gent no va conèixer un filòsof fins que ell va ser capaç de transmetre les seves idees al poble. Sense una llibertat de expressió i una llibertat de pensament, amb algú que ens faci creure que el que ell pensa es el correcte la humanitat no avançaria, ja que pensaria que allò es la veritat absoluta. I es que la veritat absoluta com a tal no existeix, i aquesta es la clau de la filosofia, que no hi ha cap veritat absoluta i, en molts termes ningú et podrà dir que el que penses tu esta malament.

 6. Joan Marc Di Dedda 18 octubre, 2015

  Fernando Savater amb aquesta reflexió ens ha intentat dir que ser lliure no vol dir fer el que vulguis en tot moment sense que ningú et digui res. Sinó que la autèntica llibertat es troba quan tu dius el que penses i ets capas d´escollir per tu mateix sense fer cas de les opinions dels altres i sense deixar-te influenciar.
  D´aqueta manera podríem fer millorar la ciutadania ja que si tots pensem per nosaltres mateixos i triem coses com: alcaldes, ministres… Esteriem influenciant de manera positiva en una democràcia ( indiferentment de que l´elecció hagi estat correcta o erronia)

 7. Javier Daza 18 octubre, 2015

  Com be diu aquest fragment del filòsef Fernando Savater, trobem la llibertat quan tenim dret a expressar la nostra opinió i sentiments al voltant d’una cosa. Tot hi que un excès de llibertat pot arribar a ser dolent, ja que si tothom fes el que volgués estariem vivint en un món sense lleis i estariem envoltats de caos.
  Amb això no vull dir que no em de tenir dret a l’expressió, tot el contrari, però sempre amb unes mesures essencials de convivècia amb la resta.
  També diu que la democràcia neix amb el dret d’expressió, i és cert (a nivell polític), perque amb la democràcia tot el poble dona la seva opinió i s’expressa, i finalment guanya el pensament més votat.

 8. filosofa 18 octubre, 2015

  Crec que és cert el que diu ja que si no hi hagués una democràcia la gent, encara que penses i resolgués alguna questió no podria difondre-la ja que no estaria permés ni tampoc s’atreviria perque estaria prohibit. Gràcies a la democràcia estem en el punt on estem i s’han pogut fer grans descobriments i resoldre moles questions que la majoria de gent s’ha fet al llarg de l’història. Considero, com Fernando Savater que la filosofia es gràcies a la democràcia i que sense la democràcia la filosofia segurament no existiria.

 9. Sonia 18 octubre, 2015

  Estic completament d’acord amb la reflexió que fa el filòsof Fernando Savater ja que opino el mateix. Considero que tothom ha de poder expressar el que pensa sense ser jutjat ni criticat.
  En la seva reflexio ens relaciona la filosofia i la dmocràcia, ja que els dos conceptes tenen en comú la llibertat.
  La llibertat ens dona pas al dret de pensament i d’expressió d’idees, sense la qual el món no avançaria ja que tothom hauria de pensar i fer el que un diu. Penso que sense la llibertat la filosofia i la democràcia no existiria perquè es basen en això, per aquesta mateixa raó Savater diu que la llibertat la democràcia i la filosifia neixen conjuntament.

 10. #Merlí 20 octubre, 2015

  Ha trobat una molt bona comaparació, i el que és més important; fàcil, breu i sencill de compendre. Considero que un bon filòsof ha de ser aquella persona que a part de questionar-se i plantejar questions, ha de poder fer entendre els seus ideals a la resta de persones. Ja que com sabem la filòsofia intenta millorar la nostra qualitat de vida. Si tens una filosofia molt bona però no ets capaç de transmetre el teu missatge al «poble» la feina haurà sigut en va(evidentment l’hi podrà ser útil per a ell mateix però jo crec que la idea seria que tothom poguès entendre-ho i aplicar-ho en el seu dia a dia; no només ell).
  Així doncs Fernando Savater, tal i com diu en el text introductori, pot ser que sigui per aquesta capaçitat de fer entendre la seva filosofia a tothom que els joves pensin en ell quan els hi demanen el nom d’un filòsof.

  M’he centrat força en el filòsof perque crec que la frase que va dir s’enten molt i molt bé. Relaciona la democràcia (dret a decidir i a la lliberat d’expressió) amb la filosofia; que consisteix ni més ni menys que en començar a ser crític i a pensar per un mateix. Tenir els teus ideals i les teves opinions, poder compartir-les amb altres persones i enriquir-te d’aquestes opinions externes; ja ens han dit moltes vegades que: «El saber no ocupa lugar» -Refran popular.

 11. sssss 9 noviembre, 2015

  La democràcia i la filosofia són dos termes que, mai hauria pensat en relacionar, però ara que els plasmen en un mateix context observo que tenen moltes coses en comú. La filosofia, és una ciència que tracta bàsicament l’expressió i la reflexió, no seria possible ser completament estudiada o tractada sense que la gent fos lliure de dir el que vol, ja que la llibertat de opinar sobre qualsevol tema sense tenir por al que diguin o el que facin, sent respectat en tot moment, és l’essència de la filosofia. Si no es pogués expressar el que es volgués, aquesta ciència acabaria desapareguent, ja que no es reflexionarien temes que són molt importants donar-li voltes, ni sortirien teoríes tant bones com les que els filòsofs fins ara han creat, perquè tindrien por a expressar-se, a causa de que podríen ser condemnats o empressonats.

 12. Do you see me giving a fu**? 9 noviembre, 2015

  Sempre he estat un gran defensor del dret de la llibertat d’expresió de qualsevol esser humà, tot i que, al llarg de l’història malauradament no ha pogut ser així i fins i tot avui en dia hi ha classes socials que ja sigui pel seu color de pell, o per la seva religió o per qualsevol altre cosa no tingui la mateixa llibertat d’expresió que pot tenir una persona «estandar» en la societat.
  Sobre la frase dita per Fernando Savater, té moltíssima rao. La fiolosofia i la política tenen moltíssimes similituds ja que en les dos «ciencies» totes les idees que puguin dir els diferents polítics/filòsofs han de estar argumentades amb uns bons criteris i unes bones idees.
  Moltes persones de la societat creuen que la llibertat d’expresió ha d’estar regulada, que és bona però fins a un cert punt, això jo ho trobo una tonteria. El dret a tenir llibertat d’expresió no té limit, al contrari, quanta més llibertat d’expresió tinguéssim en aquesta societat, més idees tindriem, i podriem tenir més opinions a l’hora de pendre una decisió. En conclusió la llibertat d’expresió és un dret que qualsevol ésser té el dret a excercir.

 13. Laurines 9 noviembre, 2015

  La democràcia i la filosofia tenen certa relació ja que les dos comporten l’expressió lliure del que opinem.
  Això inclou respectar les altres opinions encara que no hi estiguis d’acord perquè sempre et poden fer canviar el teu punt de vista.
  Concidero que té molta raó en el fet que tot ésser humà ha de tenir el dret a una llibertat d’expressió, que pugui pensar lliurement, opinar i no sigui criticat.
  Tot hi així crec que sempre hi ha un limit i que massa llibertat no ens beneficiaria perquè viuriem en un món caòtic.

 14. Paula 10 noviembre, 2015

  Des del meu punt de vista, la reflexió que el filòsof en qüestió ens exposa, té un element molt important i que considero que hauria d’estar present en tots aquells individus que lliguen la seva vida amb l’àmbit filosòfic: la claretat i concisió de l’expansió d’una idea determinada, fent-la entenedora i provocant així un major impacte en el lector.
  Estic totalment d’accord amb el fet que suposa el lligam entre la filosofia i la democràcia ja que ambdós busquen una lliure expressió i difusió d’idees.

 15. AAA 1 diciembre, 2015

  Fernando Savater és un filósof important, però és un dels pocs que actualment coneixem, per no dir que segurament és l’únic que en tenim constància, per molt que n’hi hagin més. Una de les seves frases més famoses és «Piense usted lo que quiera, pero pienselo». M’ha semblat molt bé i molt certa la reació que Fernando Savater estableix entre la democràcia i la filosofia, ja que els dos termes tenen en relació un mateix concepte, la llibertat d’expressió i la igualtat a ser escoltats totes les diferents opinions.

  El fet de que la filosofia sigui lliure, en el sentit de poder donar la teva opinoió i que aquesta sigui escoltada respectada i si cal criticada, fa que aquesta ciència encara tingui lloc avui en dia. Si no es respectes ni hi hagués llibertat per opinar, ja hauria desaparegut. Igual que la democràcia, s’ha de respectar aquest terme de llibertat, i respecte.

 16. Laura García 1 diciembre, 2015

  Sí, realment Fernando Savater seria i és el primer filòsof que si em preguntèssin em vindria a la ment. Per què és tan conegut? És un home reconegut per la seva forma d’interpretar la vida i els problemes més actuals. En la seva opinió l’educació és una gran base i això es pot veure reflectit en els seus articles, i també es pot observaren frases com: «No hay educación si no hay verdad que transmitir, si todo es más o menos verdad, si cada cual tiene su verdad igualmente respetable y no se puede decidir racionalmente entre tanta diversidad».
  En el text trobem dos conceptes relacionats la democràcia i la filosfoia ho relaciona ja que els dos busquen una lliure expressió i difusió d’idees. Estic totalment d’acord amb el que expressa.

 17. :) 1 diciembre, 2015

  Trobo molt encertada la relació de llibertat que ens exposa Fernando Savater sobre filosofia i democràcia ja que és una idea molt important que tothom hauria de tenir present. La llibertat d’expresió no sempre s’ha tingut en compte, durants molts anys ha estat prohibida i mica en mica s’ha anat acceptant. Ara bé, no vol dir que podem dir tot allò que pensem ja que en alguns casos podríem estar ofenent a algu i accedint a la seva llibertat, i la teva llibertat s’acaba quan intervens a la de l’altre.

 18. PS 1 diciembre, 2015

  Fer una reflexió sobre la possible relació entre la filosofia i la democràcia és molt encertat. En primer lloc, cal adonar-se de les dues dimensions a les quals s’ha referit Fernando Savater: el “lloc” i el “temps” on neixen les dues disciplines. Amb aquesta afirmació, es sosté la idea que l’origen d’ambdós és el mateix: l’expressió lliure i el respecte a totes les opinions. Tanmateix, el lloc d’origen seria la ciutadania de cadascú.

  Un dels pilars bàsics de la filosofia, fa referència al fet que tothom es pot considerar filòsof, ja que tots, alguna vegada, hem reflexionat sobre temes existencials sense una finalitat pràctica directe al nostre dia a dia. Així mateix, la democràcia involucra a tots els ciutadans de la mateixa manera, i són ells qui decideixen el que volen fer amb aquest dret.

  M’agradaria fer referència a aquesta altra reflexió del mateix filòsof, on podem veure la relació que té el fet de ser prou valent per involucrar-se en filosofia de la mateixa manera que ho és qui es fica en política. Les dues disciplines ens ofereixen el reforç de la nostra ciutadania (tal i com també s’indica en el text principal), ja que permeten preocupar-se del que va més enllà de tu mateix i oferir quelcom als altres.

  “Idiota, del griego idiotés, utilizado para referirse a quién no se metía en política, preocupado tan sólo en lo suyo, incapaz de ofrecer nada a los demás.”

 19. Laura García 1 diciembre, 2015

  Fernando Savater és un filòsof actual que creu que l’educació és la base a tot, això es veu reflectit com podem veure en molts dels seus articles i comentaris com aquest: «No hay educación si no hay verdad que transmitir, si todo es más o menos verdad, si cada cual tiene su verdad igualmente respetable,y no se puede decidir racionalmente entre tanta diversidad».
  En aquest text l’autor compara la democràcia i la filosofia. Les dues donen llibertats a la persona per pensar, opinar, expressar-se, se crític,… La democràcia es refereix a la llibertat en la política, donant la possibilitat al ciutadà de votar i elegir els seus governants. En canvi la filosofia dóna les pautes per tal de tenir llibertat de pensament. La democràcia i la filosofia són necessàries en un moment com l’actual en què és necessari ser lliure per pensar i per elegir quina és la millor opció política pel nostre país.

 20. filosofans.net 2 diciembre, 2015

  La reflexió del filòsof Fernando Savater és ben certa i hi estic completament d’acord en el fet que diu que la democràcia i la filosofia neixen a la vegada, ja que podem veure clarament com van lligades l’una amb l’altre.
  Tan la filosofia com democràcia significa expressar-se, és a dir, poder dir la teva opinió i saber defensar-la però a la vegada també saber escoltat altres opinions que s’oposen en el teu punt de vista.
  Opino que tothom és lliure de poder dir el que pensa sense ser jutjat per altres persones i que la llibertat d’expressió no hauria de faltar mai.

 21. juujuu 2 diciembre, 2015

  Fernando Svater es un filosofo conocido ya que tiene una forma de pensar amplia para todas las genereciones. Sobre la refelxión que nos da, da a entender que la filosofia y la democracia tienen un mismo objetivo, que es la libertad. Creo que las personas tenemos total libertad pero a lo mejor disponemos de mayor libertad de expresion de nuestros pensamientos, ya que podemos decir y opinar lo que queramos, en cambio la libertad política no la tenemos al 100% perque vivimos bajo un conjunto de normas y leyes que tienen que ser cumplidas para toda la sociedad.

 22. John Snow is still alive 2 diciembre, 2015

  La reflexió que ens planteja el filòsof Fernando Sabater, és una reflexió molt interessant ja que el que diu és molt cert. És a dir, la filosofia i la política tenen una relació directe, començant a parlar per l’àmbit de la llibertat d’expressió que és un dels trets que podríem dir que és el que més ressalta a simple vista, però també hem d’emfatitzar que en les dos disciplines és molt important el fet de ser crític i del raonament, ja que un polític en el moment en que expressa les seves idees ha d’argumentar perquè l’han de votar i un filòsof en el moment en que intenta transmetre les seves idees ha d’argumentar-les ja que sinó no serà cregut per ningú.
  L’última frase que ens esmenta considero que també és certa, però no tant com les dues primeres ja que si aprenem la tradició filosòfica aprendrem el que ha passat en altres èpoques en les quals s’han equivocat més o menys, però considero que ens farà retrocedir més que reforçar la nostra ciutadania.

 23. Glòria 3 diciembre, 2015

  Habiendo leído el texto unas cuantas veces, puedo decir que no estoy segura de cómo interpretarlo. Es decir, estoy de acuerdo en que la filosofía empieza en el momento en que empieza la democracia (y creo que todos estamos de acuerdo en ello, debido a que, para filosofar debes tener tu opinión y debes ser libre de expresarla y a discutirla con los demás que, muy probablemente, pensarán distinto a ti) pero, personalmente, opino que el comportamiento propio de un buen ciudadano no se ve afectado por el aprendizaje de la tradición filosófica. Es decir, que un ciudadano excelente, puede no saber nada de la filosofía antigua; pero seguramente, como todos los humanos, ese ciudadano tendrá en su interior su propia filosofía, su manera de ver y actuar delante de un universo que le queda grande.

 24. Marc Tubert Cubarsi 3 diciembre, 2015

  Yo estoy totalmente de acuerdo con el señor Savater con el hecho de tener libertad de periodismo.
  Por mala suerte mucha gente cree que esta libertad ya la tenemos, que ya la hemos conseguido, pero por mala suerte yo creo que no es así. Y creo que no es así por el simple hecho de que te has de dirigir a las autoridades de manera más respetuosa que a los demás, como si fueran más importantes que las demás personas, y si no es así te llevas una multa bonita.
  Como dicen los ilustrados «las personas nacen para ser felices», y sin libertad no todas las personas logran serlo

 25. Doble P 23 abril, 2018

  Gran reflexió, d’aquest filòsof, que ens ajuda a pensar i a reflexionar sobre el context polític i social que està visquent Catalunya ara mateix, ja que parla de la democràcia i la llibertat d’expressió.

Leave a Reply

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *