Filosofia Medieval

filosofant al cce montessori-palau


Mònica Terribas: Comunicar un món comunicat

Posted by on 17:44 in 1er Batxillerat, 2on Batxillerat, Filosofia Medieval, Saber Teòric | 70 comments

Mònica Terribas és possiblement una de les periodistes que més admiro. Actualment dirigeix i presenta El matí de Catalunya ràdio. Tanmateix és editora del diari Ara, però el seu currículum és impressionant; ha estat directora de Televisió de Catalunya, ha participat en nombrosos programes de televisió, i és professora al departament de periodisme de la UPF, entre d’altres càrrecs. Però el que realment em fascina és que tot i fer tantes coses, tot ho fa, gosaria dir, a la perfecció. Posa tot el seu cor i tota la seva ànima fent allò que més s’estima, informar. Suposo que el secret és aquest, la seva passió. Gràcies Mònica per compartir les teves reflexions amb nosaltres.

 

Els periodistes ens dediquem a aquest ofici perquè volem ajudar, contribuir, servir la societat per interpretar el món. La qüestió és si es en sortim. Com comuniquem un món comunicat, instantàniament, 24 hores al dia? Algunes reflexions per al debat.

1-. El pes de la sobreinformació: garbellar i endreçar la realitat comunicada.

La sobrecàrrega informativa és com a la xarxa elèctrica: quan hi ha més circulació de la que el circuit pot assumir, es cremen els cables i es talla el subministrament d’energia. La diferència entre una sobrecàrrega en el circuit elèctric i l’informatiu, és que el cervell no sempre ens avisa com s’ha tallat la comunicació. Podem entrar-hi dades i no adonar-nos que surten del nostre cervell o que no se situen en els àmbits de construcció del coneixement. La feina del periodisme en un món comunicat és precisament ajudar a garbellar i endreçar la realitat comunicada. Però com ho fem? Quins factors fan que ens en sortim o que no ens en sortim?

(más…)

css.php