1er Batxillerat

filosofant al cce montessori-palau


Mònica Terribas: Comunicar un món comunicat

Posted by on 17:44 in 1er Batxillerat, 2on Batxillerat, Filosofia Medieval, Saber Teòric | 64 comments

Mònica Terribas és possiblement una de les periodistes que més admiro. Actualment dirigeix i presenta El matí de Catalunya ràdio. Tanmateix és editora del diari Ara, però el seu currículum és impressionant; ha estat directora de Televisió de Catalunya, ha participat en nombrosos programes de televisió, i és professora al departament de periodisme de la UPF, entre d’altres càrrecs. Però el que realment em fascina és que tot i fer tantes coses, tot ho fa, gosaria dir, a la perfecció. Posa tot el seu cor i tota la seva ànima fent allò que més s’estima, informar. Suposo que el secret és aquest, la seva passió. Gràcies Mònica per compartir les teves reflexions amb nosaltres.

 

Els periodistes ens dediquem a aquest ofici perquè volem ajudar, contribuir, servir la societat per interpretar el món. La qüestió és si es en sortim. Com comuniquem un món comunicat, instantàniament, 24 hores al dia? Algunes reflexions per al debat.

1-. El pes de la sobreinformació: garbellar i endreçar la realitat comunicada.

La sobrecàrrega informativa és com a la xarxa elèctrica: quan hi ha més circulació de la que el circuit pot assumir, es cremen els cables i es talla el subministrament d’energia. La diferència entre una sobrecàrrega en el circuit elèctric i l’informatiu, és que el cervell no sempre ens avisa com s’ha tallat la comunicació. Podem entrar-hi dades i no adonar-nos que surten del nostre cervell o que no se situen en els àmbits de construcció del coneixement. La feina del periodisme en un món comunicat és precisament ajudar a garbellar i endreçar la realitat comunicada. Però com ho fem? Quins factors fan que ens en sortim o que no ens en sortim?

(más…)

Félix de Azúa: Paseando por el British Museum de Londres

Posted by on 20:01 in 1er Batxillerat, 2on Batxillerat, Filosofia Antiga, Saber Filosòfic | 40 comments

Félix de Azúa: Paseando por el British Museum de Londres 

Félix de Azúa es un prolífico escritor y articulista, doctor en Filosofía y catedrático de estética. Internacionalmente reconocido y premiado, sus reflexiones pueden leerse, entre otros espacios, en el diario El País. Este mismo año ha sido elegido miembro de la Real Academia Española. Por todo su recorrido, pero principalmente por lo que dice y por cómo lo dice, es un honor que haya aceptado colaborar en este espacio de reflexión.

Uno de los datos más conspicuos que coseché en la última visita al British Museum de Londres fue que los visitantes, especialmente los más jóvenes, no acudían a las salas de arte y cultura griega, donde figura uno de los más emocionantes monumentos de la humanidad, los conocidos como mármoles de Elgin, sino que se apelotonaban en las salas de Egipto y Mesopotamia. (más…)

Fernando Savater: Breve reflexión

Posted by on 19:09 in 1er Batxillerat, Saber Filosòfic | 24 comments

Fernando Savater: Breve reflexión

Si preguntem a qualsevol estudiant quin filòsof actual coneix, el més probable és que la majoria respongui Fernando Savater. Savater és, per damunt de tot, un magnífic filòsof que ha fet pensar i reflexionar a nombroses generacions. No deixeu de llegir els seus textos si us plau. Gràcies, Fernando Savater, per regalar-nos aquesta reflexió:

La filosofía nace en el mismo lugar y al mismo tiempo que la democracia. Significa la libertad de pensamiento, como la otra supone la libertad política. Aprender de la tradición filosófica ayuda a reforzar nuestra ciudadanía.

 

Victoria Camps: Las mujeres en la historia de la filosofía.

Posted by on 23:56 in 1er Batxillerat, Saber Filosòfic | 29 comments

Victoria Camps: Las mujeres en la historia de la filosofía.

Les paraules “filosofia” i “Victoria Camps” són sinònimes. Poques dones han aportat tant al pensament filosòfic nacional i internacional com aquesta reconeguda catedràtica, que va ocupar també el càrrec de senadora als anys 90. Per la rellevància i actualitat de les seves paraules, és un plaer i un honor que hagi acceptat a compartir-les amb nosaltres:

Es desalentador empezar con una frase tan negativa, pero hay que decir que el papel de las mujeres en la historia de la filosofía ha sido nulo hasta la segunda mitad del siglo XX. Hizo falta atender a las reivindicaciones de las sufragistas, que pedían el derecho al voto para la mujer, para que las mujeres empezaran a recibir la misma educación que los varones y accedieran a todos los ámbitos del conocimiento, incluida la filosofía. (más…)

Gregorio Luri: el filósofo y el campesino

Posted by on 19:13 in 1er Batxillerat, Saber Filosòfic | 26 comments

Gregorio Luri: el filósofo y el campesino

El MESTRE, amb majúscules, Gregorio Luri, Doctor en filosofia i llicenciat en Ciències de l’Educació, ha tingut l’amabilitat de fer-me arribar aquest text quan li vaig demanar si volia participar en aquest web amb una reflexió. Li passo la paraula:

Un filósofo antiguo se encontró un día con un campesino que llevaba un gallo en una jaula de mimbre con la intención de hacerle un sacrificio a un dios en un templo próximo. (más…)

css.php