Els diaris i els llibres


Vicenç Villatoro es un escritor y periodista catalán. Entre sus muchos hitos profesionales, destacan el haber sido director del diario Avui, director de la Corporación Catalana de Radio y Televisión o diputado del Parlament. Actualmente es el director del CCCB. Y pese a ser tan prolífico, posiblemente una de sus facetas más conocidas es la de escritor de diferentes géneros. Por todo ello nos deja una interesante reflexión. Gracias mil Vicenç por dejarnos ser partícipes de tus palabras.

 

Potser perquè sóc periodista de formació, estic convençut que cal llegir els diaris (sigui a les pantalles o al paper). Potser perquè sóc també escriptor per vocació, considero imprescindible llegir llibres per entendre la vida. Però el que em sembla desitjable, per damunt de tot, és llegir les dues coses com si fossin només una, posant-les en relació. Estic convençut que no es poden entendre els diaris, és a dir les notícies de cada dia i els debats de fons als que remeten, sense llegir en paral·lel els llibres de pensament, per no dir de filosofia. Però també estic convençut que, si llegeixes els llibres de filosofia, és enormement útil llegir els diaris en paral·lel, per adonar-te que les grans preguntes de fons que plantegen s’encarnen en els fets i els discussions de cada dia, no es produeixen en l’aire o en el paper, tenen una traducció i una repercussió en les coses que passen a la vida quotidiana i en les coses de les quals discutim als sobretaules de casa. I, ja posats, si llegim en els diaris els esdeveniments concrets i en els llibres de pensament les grans categories on els fets s’enquadren, llegim també literatura, que és una altra manera de conèixer la realitat i de relacionar el més concret amb el més abstracte, les històries i les situacions i els grans dilemes vitals.

Un exemples, tret d’un esdeveniments de l’estiu del 2016, de què m’ha tocat parlar com a periodista. Després del terratrèmol que va provocar més de dos-cents morts a Itàlia, la revista satírica Charlie Hebdo va publicar una caricatura on sortien les víctimes de la catàstrofe com si fossin plats típics de la cuina italiana. Com que  uns mesos enrere hi havia hagut una temptat mortal contra Charlie Hebdo per haver publicat caricatures de Mahoma, hi va haver un debat molt viu a la premsa italiana sobre l’acudit de Charlie Hebdo. Alguns deien que era intolerable. Alguns que s’hauria de censurar. Altres que no s’havia de prohibir, però que era insultant. Altres que era perfectament legítim. Altres que no que ens podem queixar quan sen riuen de coses que ens importen si no ens hem queixat igual quan se’n riuen de coses que no ens importen, però que importen a d’altres… Alguns, que tot s’hi val. Uns altres, que no tot s’hi val…

 

Aquest és un debat dels diaris. Però si algú hi vol entrar a fons, jo li recomanaria que llegís en paral·lel, entre d’altres, un llibre de Mircea Eliade que es diu “El sagrat i el profà”. No parla ben bé d’això, però ajuda a parlar d’això, d’una manera més profunda. No et diu què n’has d’opinar, però t’ajuda a centrar l’opinió, sigui la que sigui. Mircea Eliade ve a dir que per a les persones amb conviccions religioses no tos els llocs són igualment significatius ni tots els moments són igualment significatius. Hi ha uns llocs i uns moments –una església, una mesquita, un cementiri, una cerimònia, un funeral- que acumulen una significació especial, que per a la persona religiosa són sagrats. Mentre que hi ha uns altres que no tenen aquesta significació, la immensa majoria, que són profans. Profanar és tractar com a profà, com si no tingués significació especial, allò que de fet és sagrat. Per això quan entrem a una mesquita (sagrada) ens descalcem, mentre que anem calçats quan anem pel carrer (profà). O ens traiem el barret a les esglésies o ens el posem a les sinagogues (espais sagrats), i fem el contrari quan en sortim a fora (l’espai profà).

 

Aquesta distinció entre el sagrat i el profà és clau per prendre una posició sobre Charlie Hebdo. En principi, i això també es podria discutir, fer un acudit sobre una cosa és tractar-la com a profana. Sobre el que es considera sagrat no es fan acudits. “Això és sagrat”, és una expressió que es fa servir en termes col·loquials, per dir precisament que sobre això no s’hi fan bromes. Per a un musulmà, Mahoma és sagrat i no s’hi fan acudit. Per als italians –i per a més gent-, els morts dels terratrèmol i el dolor dels seus familiars i amics és sagrat, i no s’hi fa broma. Per Charlie Hebdo, funcionalment, no hi ha res de sagrat: de tot se n’ha de poder fer broma i acudit i caricatura. Això planteja preguntes: només per a les persones religioses hi ha coses sagrades, que no s’han de profanar (tractar com a profanes)? Ha de ser sagrat per a tots allò que només és sagrat per a uns quants? És possible considerar sagrada la vida humana, el dolor humà, encara que no participis de cap fe religiosa?

 

En el debat sobre Charlie Hebdo tot això hi era present. Pots pensar una cosa o al contrària, però si has llegit els diaris que en parlen i has llegit al mateix temps el llibre de Mircea Eliade (i si vols, alguns llibres que en el fons plantegen el mateix dilema a través d’una història fictícia, com posem per cas “Expiació”, la novel·la de Ian McEwan i la pel·lícula que se’n va fer) les teves opinions seran més sòlides. I si estàs escrivint un llibre de pensament sobre el fet religiós, haver llegit la polèmica al diari sobre l’acudit del terratrèmol també farà les teves opinions més madures i sensibles. Com en un tamboret, si pots falcar les teves opinions en totes tres potes –els fets dels diaris, el pensament dels llibres, les històries de la literatura- és més fàcil que s’aguantin dretes.

Submit a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

css.php